Csokigyár Kittseeben
Csokoládégyár Kittsee-ben
 

Hauswirth Kittsee Csokoládégyár Ausztriában Bécs és Győr között félúton kisebb kitérővel érhető el, közel a magyar és a szlovák határhoz. A településről szép időben nagyon jól látható a pozsonyi vár is. A csoki-manufaktúra 1949 óta működik családi vállalkozásban. Évente 120 dolgozó mintegy 2.000 tonna csokoládéból állít elő kiváló ízű, ellenállhatatlan finomságot a legmagasabb minőségben. Specialitásaik elsősorban a húsvéti, mikulás és karácsonyi figurák, de mellette más termékekkel is csábítják a látogatókat és vásárlókat.

 

Id. Franz Hauswirth 1949-ben a bécsi Gablenz utcában nyitotta meg cukrászdáját, a mai Hauswirth vállalat elődjét.  A klasszikus cukrásztermékek mellett rövidesen csokoládéfigurák gyártásába is kezdett, melyeket más cukrászdáknak is szállított. A csokinyulak és mikulások az ebben az időben megjelenő szupermarketeket is a cég ügyfeleivé tették. A csokoládégyártás egyre nagyobb teret nyert, míg a hagyományos értelemben vett cukrászat folyamatosan veszített jelentőségéből, végül teljesen meg is szűnt.

Az üzem a XVI. Kerületi Wichtel utcába költözött, ahol a termelés specializálódott az üreges csokoládéfigurák és bonbonok gyártására. A folyamatos fejlődés miatt idővel ez az üzem is kicsinek bizonyult, így a 60-as évek elején id. Franz Hauswirth szülőfalujába, a burgenlandi Kittsee-be helyezte át a termelést. Miután fia, ifj. Franz Hauswirth átvette a cég irányítását, gépesítette a termelést.

A Csokicsárda nem más, mint a köpcsényi Hauswirth csokoládégyár mintaboltja. Az egész épület egyetlen helységből áll ahol kilós, félkilós, csomagolásban hatalmas halmokba rakva legkülönbözőbb csokitermékeket találunk, s mindegyikből egy-egy doboz nyitva van, hogy a vásárló megkóstolhassa, kiválassza a neki megfelelőt. Specialitásuk a Rohkost. Ez a finomság illatos narancs, sárgabarack, szilva, ananász, füge stb. csokoládéba mártva, csakúgy mint újdonságaik: a körtepárlatban érlelt körte és a barackpárlatban érlelt barack.  Cukrászaik ezen kívül kézi készítésű pralinéval és trüffellel várják Önt.

Nyitvatartása:
hétfőtől péntekig: 07:00 – 17:00
szombaton: 09:00 – 17:00.
                                                    
Cím: 
Industriestraße
2421 Kittsee Austria
www.chocolate-austria.com
Forrás : https://www.family-apartman.hu