ElsőHarmadikNegyedikMásodik

Árak

Fotógaléria

Ajándékutalvány különleges alkalmakraBemutatkozó videó


Family videó

Futura
Futurajet
Facebook


Lipót és környéke

Lipót, község a Szigetközben

Lipóti plébániatemplom Gesztenyefasor Virágos Lipót

Az elmúlt évszázadokban Lipótot híres halászfaluként ismerték. A szigetközi "vizásokkal" együtt a lipótiaknak is külön "standjuk" volt a bécsi és pozsonyi halpiacokon. Másik híres foglalkozás az aranymosás volt. Az 1800-as évek elején még 39 aranyász élt Lipóton. Ismertek voltak a falu vízimalmai és sokan keresték a kenyerüket révészkedéssel, hajóvontatással, hajózással. A falu életére az 1885-ben megkezdett Duna szabályozás nagy hatást gyakorolt. A lakosság jelentős része foglalkoztatásának megváltoztatására kényszerült: a régi mesterségekkel felhagyva, földműveléssel kezdett foglalkozni.

A 700 fős kis település ma elsősorban a turizmusból él. 2009-ben a falu megnyerte a Virágos Magyarországért versenyt, s itt készülnek a Lipóti Pékség finomságai is, sokak egészségére. A települést északról 70 hektáros tündérrózsás morotva-tó határolja, melynek partján kiépített tanösvény esőbeállókkal, pihenőhelyekkel és madárlesekkel várja a kirándulókat. Hangulatos a Darnózselire vezető árnyas vadgesztenyesort kísérő út is. Lipót fő turisztikai vonzerejét a termál- és élményfürdője jelenti, melyet a 2000 méterről feltörő 65oC-os vizű hőforrás táplál. A jodid és szulfid iont tartalmazó elismert gyógyvíz, nem csupán a strandolást szolgálja, hanem ivókúra formájában, illetve belégzéssel különböző betegségek kezelésére is alkalmas. 

A mai faluképet jórészt az 1954-es árvíz után épült házak határozzák meg. A templomot a XVIII. században emelték barokk stílusban, freskóját Maulbertschnek tulajdonítják, megtekintésre érdemes még a magyaróvári kapucinus zárdából származó passiókép és a szószék dombormű faragása is.

Holt-Duna, Lipót Holt-Duna, Lipót Tündérrózsák Lipóton