ElsőHarmadikNegyedikMásodik

Árak

Fotógaléria

Ajándékutalvány különleges alkalmakraBemutatkozó videó


Family videó

Futura
Futurajet
Facebook


Mosonmagyaróvár

FUTURA - Átélni - Kutatni - Játszani


 
A FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont fő célja egy állandó, de folyamatosan megújuló interaktív természettudományi kiállítás létrehozása, amelynek egyik része Mosonmagyaróvárhoz, a Szigetközhöz, a Dunához kötő­dik. A másik része a klasszikus „science show", a természettudományokat népsze­rűsítő, az ismeretterjesztést újfajta szemlélettel végző „tárlat", amelynek fő rendező elve a négy elem, a víz, a föld, a levegő és a tűz, amely nem csak sci-fi, hanem a fenntartható jövő bemutatása. Futurában kisgyerekek, iskolások és felnőttek sem fognak unatkozni!

Földszint – A Víz

Az épület alsó szintje a helyszínhez legszorosabban kötődő természeti elemet, a vizet mutatja be. Az itt kialakított „játszótér" számtalan izgalmas elemnek ad otthont, ahol maga a víz és a hozzá kapcsolódó tárgyak szemléltetik a víz különféle tulajdonságait. Mindez egy felépített domborzati modellbe ágyazva látható: hegy, gleccser, folyóvölgyek, tavak, hajózó csatornák és a tenger is élethűen idéződik meg a Futurában. A folyómederben a hajózás érdekességei láthatók. Egy elektronikusan működtethető hajózsilipen keresztül makett hajókat bocsáthatsz vízre, melyek egy tóba érve a három hajókikötő egyikébe irányíthatók. A Duna kutató tengeralattjáróba beülve egy képzeletbeli kapitány kalauzol el a szigetközi vízterek mesés világába, a kamerán keresztül pedig az elbújó folyami rákok és halak közvetlen közelről szemlélhetők.

Első emelet – A Föld

Az emeleten a földhöz kapcsolódó különböző fizikai jelenségek és a Szigetköz természeti környezete ismerhető meg játékos formában. A kiállítási elemek rendkívül látványos módon szemléltetik többek között a fizikából jól ismert energia-megmaradás törvényét, a gravitációs erőt és a tehetetlenségi (Coriolis) erőt. A Taposó labirintus a látogatók lábbal történő egyensúlyozási képességét fejleszti, a fizikai terhelés eloszlását pedig a Fakírágy mutatja be, ahol még 10.000 szögön fekve sem sérülnek meg a látogatók. Te magad generálhatsz földrengést, amit Szeizmográf segítségével mérhetsz is, és azt is tesztelheted, hogy ha építesz egy háromemeletes házat, vajon elég stabil-e ahhoz, hogy kibírjon egy földrengést. A hullámmozgás jelenségét a Hullámgenerátor mutatja be.

Második emelet – A Levegő

Ezen az emeleten a levegőről és a hozzá kapcsolódó jelenségekről tudhatnak meg érdekes információkat a látogatók. A suttogó tükör segítésével a tőled 30 méteres távolságban álló barátod suttogó hangját is tisztán hallhatod. Az óriás orgona azt szemlélteti, hogy levegő segítségével hogyan szólítható meg egy hangszer, hiszen ez az orgona kézzel hajtott fújtatóval és lábbal működtethető.
A levegőhöz szorosan kapcsolódik az időjárás, melyet az időjárás előrejelző állomás mutat be a leglátványosabban. Egy külső meteorológiai állomásról adatok érkeznek a valós időjárási helyzetről. Egy program összeállítja az időjárás-jelentést, amit a látogató – akár egy profi időjós – a számítógéppel tervezett háttér előtt állva felolvas. Az időjárás-jelentést az elhelyezett monitorok élőben közvetítik. Időjárás-jelentés után felhőgomolyagokat lehet eregetni, meteorológiai ballonokat repíteni és az is megfigyelhető, hogyan alakulnak a légköri frontok.

Tetőtér – A Tűz

A tetőtérbe érve a Sötétszoba tárul a látogatók szeme elé, ahol lehetőség nyílik a fények és színek furcsa játékainak megtapasztalására. A Színes árnyék a színkeverés jelenségét mutatja be. Különböző felületek, tárgyak eltérő színekkel történő megvilágításával úgy tűnhet, hogy az árnyékok térben is mozognak, a foszforeszkáló fal pedig megörökíti árnyékodat. A tűzhöz kapcsolódó számos kiállítási elem a tükrök játékosságát eleveníti meg. Ha barátoddal egymással szemben ültök le, egy tükörben egyszerre láthatod saját arcod és a szemközt ülő arcának részleteit.

Futurajet - Boeing 737 NG repülőgép szimulátor

A Boeing 737 NG repülőgép napjaink legnépszerűbb típusainak egyike. A szimulátor teljesen élethű küllemre, technikai felszereltségre teljesen megfelel az eredeti gépnek. A szimulátorban 2 pilótaülés és 4 utas ülés található, így egyszerre öt vendég élvezheti a valósághű repülés, repülőgép vezetés élményét adott esetben egymást váltva a pilótaülésben. A vendégek többféle repülési lehetőség közül választhatnak, például városnézés, útvonalrepülés stb., továbbá az időjárási körülmények (havazás, eső, zivatar, köd, stb.) is hozzárendelhetők a repüléshez.


Jegyek a panzió recepcióján is vásárolhatóak, kivéve a kedvezményes jegyeket, amelyeket a helyszínen lehet kérni.